kuva Eetu Vänskä/Karelia AMK

Suo 2.0 – Kokonaiskestävyydestä elinvoimaa Ilomantsiin

Projektiaika: 01.02.2024 - 31.05.2026

Suo 2.0 – kokonaiskestävyydestä elinvoimaa Ilomantsiin -hanke pyörähti käyntiin helmikuussa 2024, ja se yltää vuoden 2026 toukokuulle saakka. Hanke liittyy Euroopan unionin osarahoittamaan Oikeudenmukaisen siirtymän Suomi -kokonaisuuteen, jolla tavoitellaan vaihtoehtoisia muotoja soiden ja turpeen perinteisen hyödyntämisen tilalle.

Hankkeen päätoteuttaja on Itä-Suomen yliopisto, ja osatoteuttajia ovat Suomen ympäristökeskus (Syke) ja Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys.

Näiden kolmen yhteisprojekti tukee Pohjois-Karjalan turvetuotannosta poistuvien soiden monikäyttöä tuottamalla uutta tietoa ja uusia toimintatapoja yksityisen ja julkisen päätöksenteon tueksi.

Kestävää keskustelua

Suo 2.0 -hankkeen vetäjä Simo Häyrynen Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että projekti haluaa olla edistämässä myös soihin liittyvää keskustelua. Tarkoitus on tuoda esiin ja yhteen kestävyyden kaikki ulottuvuudet – ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen – ilman karsinointia eri lokeroihin.

”Tämän vuoksi hankkeeseen halutaan osallistaa mahdollisimman monia – asuinpaikan, työn, yrittämisen, opiskelun tai vapaa-ajan kautta suon kanssa tekemisissä olevia – ihmisiä, niin kutsuttuja suoihmisiä”, Häyrynen kertoo.

Hänen mukaansa laaja osallistaminen tähtää perinteestä lähtevään ja tulevaisuuteen suuntautuvaan ”suon tervehdyttämisen tarinaan”, johon voivat kokea kuuluvansa niin elinkeinoelämä kuin ihmiset arjessaan.

”Ilomantsin suot ovat jotain, jonka laaja-alainen arvo, luontopääoma, säilyy parhaiten pitkälle tulevaisuuteen nimenomaan yhteisvoimin.”

Foorumi ja suovierailuja

Simo Häyrynen kertoo, että hanke keskittyy turpeen energiakäyttöön liittyvien elinkeinojen ja ajattelutapojen uudistamiseen, oppilaitosten kestävyyskoulutuksen kehittämiseen sekä kuntalaisten ja yritysten yhteiseen tekemiseen erityisesti Ilomantsin alueella.

Alkuvaiheessa yliopisto ja ympäristökeskus kartoittavat erilaisia suokiinnostuksen muotoja.

”Siksi hankkeeseen ja se edustajiin voi törmätä esimerkiksi Koitere–Koitajoki-yhteistyöfoorumissa, osallistavissa suokokeiluissa, koulutustilaisuuksissa ja haastatteluissa.”

Varsinainen kohokohta on Häyrysen mukaan vuoden 2025 Karhufestivaalilla.

”Silloin kokoamme ryhmän paikallisia ja valtakunnallisia asiantuntijoita vaikuttajafoorumiin. Suoteemaa lähestytään myös teatterin keinoin.”